Bemanning

“Een schip is zo zeewaardig als zijn bemanning,” is een bekende uitspraak in de scheepvaart. Dat legt dus nogal een verantwoordelijkheid bij die bemanning. En terecht, want we varen met gasten die op ons en op het schip vertrouwen. De bemanning van de Johanna Engelina heeft een ruime ervaring in de professionele zeilerei en bovendien een gezond gevoel voor verantwoordelijkheid. De schipper is in het bezit van alle benodigde papieren.

In 2012 vormen Jurriaan Hartog en Ron Goemans als schippers de bemanning van de Johanna Engelina, daarin bijgestaan door maat Thomas uit Oostenrijk.

Jur

De schipper in 2012 is Jurriaan Hartog. Jurriaan vaart sinds 2003 als schipper op zeilcharters. Tevens heeft hij ervaring opgedaan op zee. Een Atlantische oversteek in 2005 en werk op superjacht in Spanje in 2007. In 2009 richtte hij Eilandhopper - zeilende veerdienst op in samenwerking met de klipper de Willem Jacob. Het jaar daarop deed de klipper Avontuur uit Amsterdam ook mee en dit jaar vaart de Johanna Engelina ook een paar tochten als Eilandhopper.

 

 

 

 

 

Ron

De schipper in septenmer 2012 is Ron Goemans. Ron is al schipper sinds... nou ja heel erg lang... niemand weet precies hoe oud hij is. Hij heeft al heel wat schepen gehad... Mooie schepen, snelle schepen. De Keenaak de Alida en de Lemsteraak 'Noord' bijvoorbeeld. Allebei zelf (op)gebouwd. Naast schipper is Ron dus ook botenbouwer. De laatste jaren weet hij zijn passie voor boten bouwen ook te delen met mensen uit onverwachte hoek: namelijk als sociaal-maatschappelijk werker. Mensen vinden zo een dagbesteding door onder leiding van Ron te werken aan de boot.

 

 

 

 

 

De wedstrijdschipper is Laurens Sinaasappel.De eigenaar heet Laurens Sinaasappel. In 2012 vaart Laurens alleen de wedstrijden. Waar hij afgelopen jaar nogal schitterde van afwezigheid door de geboorte van zijn kind, heeft hij zich dit jaar voor ALLE wedstrijden aangemeld. Het zou ook wel eens de laatste keer kunnen zijn, want de nieuwe schippers nemen, als alles goed gaat, het stokje over. Meer over Laurens: hij vaart al sinds 1991 als schipper. Gedurende de afgelopen 21 jaar voer hij op veel verschillende schepen in uiteenlopende gebieden. Als maat begon hij in 1988 op het IJsselmeer op de Zorg met Vlijt. In 1993 en 1994 voer hij in Griekenland op de Lady Penelope. In de winters van '95 en ‘96 maakte hij een tocht langs de kust van Zuid-Amerika naar de Zuidpool. Sinds 1999 is Laurens eigenaar van de Johanna Engelina.

 

 

 

 

 

Het Johanna Engelina wedstrijd team.

Het schip wordt dan opgedeeld in drie dekken:

Ook als Schipper dit jaar Katja SiAchterdek: het kloppende hart. Hier wordt de koers en tacktiek bepaald. Achterdek: het kloppende hart. Hier wordt de koers en tacktiek bepaald. Van hieruit wordt het schip bestuurd en worden de zwaarden bediend net zoals de bakstagen.

 

 

 

 

 

 

De plek van Herman, Joost en Bart.

Middendek: op het middendek ben je verantwoordelijk voor het hijsen van de bezaan, aantrekken van de grootschoot en het hijsen en naar beneden halen van de bezaanstagzeilen en de topzeilen van het grootzeil en bezaan.Middendek: op het middendek ben je verantwoordelijk voor het hijsen van de bezaan, aantrekken van de grootschoot en het hijsen en naar beneden halen van de bezaanstagzeilen en de topzeilen van het grootzeil en bezaan. Daarnaast is er nog een waterzeil voor het grootzeil. Wanneer er dan eens niks te doen is kun je helpen met aardappels schillen of heerlijk zonnen.

 

 

 

De plek voor Jan, Dennis en Astrid

Het Voordek: Op het voordek ben je verantwoordelijk voor het hijsen en strijken van de kluiver, grootzeil en fok.Het Voordek: Op het voordek ben je verantwoordelijk voor het hijsen en strijken van de kluiver, grootzeil en fok. daarnaast hebben we nog een waterzeil voor het fok en een genua. Je bent hier constant bezig met het stellen van deze zeilen. Mocht er tussendoor niks te doen zijn kun je altijd nog zonnen.

 

 

 


De plek voor Ruud, Auke, Wim, en Roland


De kluiverboom, de plek van LuukDe kluiverboom, de plek van Luuk

 

 

De bemanning aan de wal

Een traditioneel schip als het onze, heeft achter de schermen een heel team dat mee werkt om het goed in de vaart te houden.

Bart LangendoenBart Langendoen onze steun en toeverlaat in sanitair, elektra en houtproblemen

 

 

 

 

Sven Krook onze staalman en dan vooral met RVS

Jan de Visser koning van het tussendekJan de Visser (lange Jan) een man van het eerste uur en onze propper bij de zeilwedstrijden.

 

 

 

 

Herman Jansen onze tacticus, navigator en zeilmakerHerman Jansen onze ongekroonde tacticus en tevens zeilmaker.

 

 

 

 

Bart LangendoenRichard voormalig web designer ongekend goed met computers, technische rommelarijen en zeilzaken. (Tijdens de Waddenrace 2004 ontpopte hij zich ook als een soort Joop Zoetemelk met ongekende snelheden op de fiets naar de stempelplaatsen).

 

 

 

Luuk Friebel voor ons dagelijks vermaakLuuk Friebel, onze huisfotograaf en trouwe voordekker.


© 2018 l'Orange CV / Johanna Engelina