Nieuwsbrief Laurens Laveert

Enkhuizen 18-11-2008

We liggen alweer een dag of 10 voor de kant. Alle zeilen zijn afgeslagen alles wat van hout is afgedekt door een van de tientallen huiken van Herman Jansens zeilmakerij. En moegestreden na alle wedstrijden ligt de oude dame moe maar voldaan van haar winterrust te genieten. 

We hebben als vanouds weer de hele serie wedstrijden afgewerkt en ik moet zeggen dat was een heel werkje. Enerzijds het fanatieke zeilen anderzijds al die feesten en die oneindige liters bier die ,deels door mijn handen, over het schip in al die dorstige kelen vloeide. De nieuwe biertap is inderdaad tot in den treure getest en met een 10+ beoordeeld.

Echter de Johanna Engelina is geen kroeg maar een heus zeilschip waar wedstrijd mee gezeild is. 

DUS een kort verslag van onze prestaties.

1) De Klipperrace

Op zaterdag na een spectaculaire ankerstart kozen we voor de route Urk Medemblik. Op zich een goeie keus maar weinig wind is nooit leuk voor onze 240 ton zware Johanna Engelina. En ondanks alle inspanningen en bijzeilen (de halfwinder van de Averechts deed het geweldig) zaten we de hele rit aan de onderkant van de middenmoot. Op het eind konden we door wat tactische klappen toch wat opschuiven in het klassement. Dus we kregen er weer zin in. Tot de finish (met zuiden wind in het krabbersgat) in zicht kwam. Na rijp beraad besloten we het krabbersgat te overzeilen en over sb de finish aan te zeilen. Een aantal andere schepen waaronder de Mon Desir zeilde de finisf wat te krap aan waardoor ze de lijn niet haalden en overstag moesten. Hierop lag de Mon Desir over bb op aanvaringskoers met ons wij konden niet wijken daar we anders de ondiepte op gingen of anders chepen zouden rammen. De protest commissie dacht daar echter anders over en kende de het protest wat de mon desir tegen ons had ingediend toe met als gevolg een DSQ. Jammer jammer we hadden aan de andere kant wel een prachtige zeildag.

Op zondag na een prachtige start (10 sec na het startschot over de lijn boven in het veld) als 14e gefinished niet slecht maar we hebben het wel eens beter gedaan. Ach volgend jaar nemen we onze revanche

2) De Brandarisrace

Zaterdag ochtend moesten we eerst uitgebreid de startlijn zoeken en vervolgens bleek dat we voor de wind moesten starten met een gijp. Dat was dus al lastig genoeg. Vervolgens werd de start uitgesteld en uitgesteld. Met heel veel schepen tegelijk na een nogal klunnelige start als 8e gefinishet, prachtige race en een superleuk feest.

3) Beurtveer

De beurtveer was weer de race der races uiteindelijk 11e geworden zonder motor minuten maar met een deuk (filmpje staat op youtube bij beurtveer 2008).

4) Muiderhardzeildagen

Dit jaar voor het eerst meegedaan en meteen 2e geworden Op zaterdag kwamen we niet verder dan een 4e plek maar zondag ging het waaien en waren we onverslaanbaar. Uiteindelijk de snelste tijd van de grote klippers neergezet. En ondanks een onaardige bb sb situatie, waarbij wij dit keer over bb lagen en de Aegir een protest aangezegd hadden dat ons vervolgens werd toe gewezen. Toch nog 1e op de zondag geworden.

5) Waddenrace 

De waddenrace hebben we in15 uur gevaren een absoluut record en bereikten daarmee de 7e plaats. Alleen was de Breesant 30 seconden sneller dan wij. Dat moet de volgende keer beter.

Om 8 uur gestart en na een wat moeilijk begin om 11 uur als 4e op Terschelling aangekomen. Om 12 uur gingen we zij aan zij met de Breesant Vlie in. Hierna gingen we gezamelijk naar Texel (aankomst 17.00 u). Tussen Texel en Den Oever raakten we de Breesant een beetje uit het vizier. Vervolgens waren we in Den Oever 18 min aan het zoeken n aar de pin automaat maar om 19.30 u. toch op weg naar Harlingen waar we om 23.02 finishten. Van de 16 deelnemers toch 7e met een verschil van 1,5 minuut met nummer 5. Hier waren we wel tevreden over.

DE BIERTAP

Jawel eindelijk komt er echt lekker bier uit. Alles is nu supergekoeld en eindelijk kunnen we een echt koud lekker biertje tappen. Dat mocht ook wel na al die tijd.Na een intensieve test in de maand oktober (25 fusten geprobeerd) kunnen we wel stellen dat we nu eindelijk bier drinken zoals Freddy het bedoeld heeft.

En dan begint voor ons de grote vakantie. Dit jaar overwinteren we in Enkhuizen.

Er ligt weer een hele waslijst van klussen die aangepakt dienen te worden op ons te wachten. En aangezien onze wensen altijd meer zijn dan de tijd die we krijgen om ze te verwezenlijken zal ik pas in december daar verder over uitweiden. Het afgelopen seizoen zijn er wel nieuwe banken voor de kuip gemaakt en is er natuurlijk weer akelig veel geschilderd en gelakt

Goed nieuws is dat we de verkoop plannen opgeschort hebben zodat we iedereen in 2009 weer kunnen verwelkomen. Het afwisselend varen van Katja en mij is ons zo goed bevallen dat we het zo nog wel even kunnen volhouden.

Nou hopelijk tot ziens op een van de wedstrijden en anders anders

Katja Laurens en Mees

Alles glimt weer van de vele lagen lak en regisseurs van verschillende "home-make-over" programma's hebben ons al benaderd of ze opnames kunnen komen maken.

En eindelijk zijn de dakramen vervangen. Alle ramen zijn opeens te openen zonder he-mannen aan te schieten en het ziet er nog leuk uit ook. Komende maanden gaan we nog leuke dingen met de hutten doen en het houtwerk buiten aanpakken.

 

 

 

Contact

Voor meer info kun je bij Laurens terecht op telefoon nummer: 06-21506336 of stuur een e-mail naar .


© 2018 l'Orange CV / Johanna Engelina